dilluns, 9 de novembre del 2009

Fòrum sobre el llibre "Tot et serà pres". Bloc 1


Tria una de les opcions següents. També pots comentar breument les explicacions dels teus companys.
Explica (100 paraules) què faries si et trobessis en la mateixa situació que el noi.
Explica (100 paraules) què faries si et trobessis en la mateixa situació que la noia bruna.
Què en penses de l'eutanàsia? Creus que és correcte experimentar amb éssers humans? (100 paraules)

21 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo, si estigués en la situació del Noi tindria la dificultat de saber que fer, ja que no crec que sigui correcte fer patir a una persona per curar-ne a altres, però també d’alguna manera s’hi ha de trobar la solució, perquè de cara als següents malalts es pugui medicar o tractar i impedir que aquests també morin o empitjorin; per altre banda, jo no em veuria caps d’escapar-me d’un lloc com és ara un hospital, encara que suposo que si el meu esta és fos greu o desesperant la qualsevol persona és capaç de fer tot el possible per intentar salvar la seu vida.
Des del meu punt de vista, l’eutanàsia, és correcte, ja que si una persona esta tant malament com per acabar morint a la llarga, crec que pots tenir la opció de que la teva mort sigui de la manera que desitgis. Per altre banda, experimentar amb humans no ho trobo tan correcte, però la decisió d’això és del pacient amb el que es fan els experiments.

Anna Salvador // Grup 4

Anònim ha dit...

Jo crec que l'eutenàsia hauria de ser una elecció que prengues el malalt, sempre i quant estigues en un estat mental adequat per decidir-ho. El objectiu de l'eutanàsia seria que el malalt estigues el minim de temps patint sempre que no exixtis posibilitat de curació o en cas que no li quedes més remei que estar en un llit fins l'arrivada de seva mort.
Sobre el fet de experimentar amb un esser humà , es a dir probar alguna mediacaió... sense saber les conseqüencies que tindran sobre ell , hauria d'estar prohibit ja que moralment per el malalt es incorrecte excepte que el malatlt ho aceptes.

Respecte el comentari de l'Anna crec que té tota la raò, que el seu punt de vista es molt correcte.

Clàudia Serrano // Grup 2

Anònim ha dit...

Què en penses de l'eutanàsia? Creus que és correcte experimentar amb éssers humans?

Jo cerc que l’eutanàsia es correcta, perquè si ja saps que am la malaltia que tens moriràs tard o d’hora, i tas de passar tot el dia al llit,injectat a màquines i patint, doncs millor morir que no patir. També crec que es una decisió que te l’hauries de pensar molt be, ja que deixares la vida per sempre, i potser i han persones que prefereixen patir i estar tot el dia en el hospital que no perdreu tot.
Jo cerc que experimentar am éssers humans no està be, a no se que el mateix pacient pregui la decisió de deixar-ho fer. Però també està be que per una persona que s’ho deixi fer moltes altres podran sobreviuran gràcies a ell i el remei que s’haurà trobat.


Anna Butxaca// Grup 4

Anònim ha dit...

-La situació del noi es molt dificil pero s'ha de ser molt valent per decidir entre la mort o una vida de patiment i transtorn mental. Em sembla bé el que tria el noi i que té una esperança encara que tothom digui que esta en una situació crítica i que ningu hi vegi cap sortida, ja que, podria haver esperat avera si podien trobar la manera de salvarlo finalitzant l'estudi del laboratori americà, encara que es molt arriscada la opció de sortir de l'hospital d'amagades i anar a "viure" a la muntanya ja que podria morir en qualsevol moment.

-M'és dificil posarme en la pell de la noia perque es una situació una mica estúpida: Es una mica exagerada la idea de viure sol, no es una solució al problema del noi
Jo, enlloc d'apartarme de la societat, voldria estar mes aprop de gent ja que perdre un amic es mol dur i dificil de superar.

-Em sembla que jo no crec en l'eutanasia. I sempre s'ha de lluitar fins al últim moment i tenir esperançes perque sino es millor morir.
Pero tampoc estic tant en desacord perque en una situació aixi no se el que jo faria...

-Estic d'acord en l'experiment amb humans depend en quins aspectes:
-Crec que en part esta be perque, per exemple, s'abança en la ciencia però no esta be que que experimentin amb un mateix...

MaX FrUcTuOsO
Grup 2

Anònim ha dit...

- Crec que la decisió del noi ha estat molt encertada perquè crec que en la seva situació jo també hagués demanat l’eutanàsia ja que per viure com a màxim sis mesos amb el cervell sense cap alteració i anar veient que cada cop estàs pitjor, que no estar gens segur de si tindrà solució o no perquè les investigacions cada cop veus més lluny la data final, i llevar-te cada dia en la mateixa sala, amb la mateixa rutina de sempre, sense poder sortir de l’hospital, amb les mateixes visites, al final em sentiria un destorb per els demés i que des de el meu punt de vista, aquest pla de vida no és viure la vida, és anar sobrevivint que crec que és molt diferent. Però el que faria seria, abans de morir escriuria una carta a cada una de les persones que m’haguessin ajudat, recolzat al llarg de la meva vida, agraint-los i dient-li que els estimo. Lo d’anar-se’n a la muntanya a passar els últims dies de la vida crec que és una idea molt bona perquè els darrers moments els vius amb la natura, sense ningú, només amb tu mateix, assaborint els últims records de la teva pròpia vida.

- Si fos la noia bruna abans de anar-me’n del poble, intentaria parlar amb els meus pares i explicar-los tot aquella situació i intentar solucionar-ho. També parlaria amb el meu novio, perquè aquesta noia bruna és jove, crec que tindria que gaudir més de la vida, dels amics, i amb el tema estudis, crec que la solució no és anar-se’n perquè un dia o altre tindrà que sortir del seu amagatall i enfrontar-se al món. Crec que la noia bruna és una mica immadura i per això se’n va del poble, per refugiar-se en els seus propis pensaments. Allunyar-se de tot i de tothom. Però la solució mai és fugir dels problemes, sempre t’hi has d’encarar.

- Jo estic a favor de l’eutanàsia perquè és lo que he comentat al primer punt, si has d’estar passant els darrers mesos de la teva vida tancat a una cambra que no és ni la teva, fent sempre les mateixes rutines, sense poder ser autònom, depenent sempre dels altres, això no és vida, prefereixo que una persona mori feliç, relativament, que patint durant molt de temps. També entenc que és un tema molt delicat perquè a vegades el pacient no té les facultats adients i no pot decidir per ell mateix però si el pacient està amb condicions, crec que té tot el dret a triar com vol morir. És com fumar, ho decideixes tu si vols o si no vols, crec que tothom té dret a escollir si vol l’eutanàsia o no.

- Crec que experimentar amb humans no està del tot bé perquè estic d’acord en que per sacrificar una vida es puguin guanyar moltes i avançar molt més amb les investigacions però crec que la persona afectada tindria que triar si vol ser experimentada i tractada com un conillet d’índies o no. Personalment, crec que a mi no m’agradaria ser tractada així. No estic gaire a favor amb els experiments amb humans quan es tracta d’un tema tan important com aquest: viure.

Júlia Farràs // Grup 3

Anònim ha dit...

-Si em trobés en la situació del Noi no sé ben bé què hauria fet, però crec que també hagués demanat l'euteanàsia perquè a mi no m'agrada patir i estar en un hospital; envoltat de màquines ple de cables engegats a tu i en una sala tan poc acollidora no m'agradaria. Estaria molt trista segurament i potser pessimista. I al final em sentiria com un estorb pels altres perquè no m'agrada dependre d'algú i que tinguin que estar pendents de mi constantment i durant tan temps. El que el Noi s'anés a la muntanya crec que també és una decisió encertada ja que és un espai natural en el que jo em sentiria molt a gust. Seria lliure, no em tindria que preocupar de res, recordaria tots els moments que he viscut, totes les persones que s'han preocupat per mi... També els hi hauria escrit una carta a aquestes persones tan especials, com ha fet el Noi, perquè així sabrien que estic bé i que valoro tot el que estan fent per mi.

-Crec que el que ha fet la noia bruna no està bé, perquè no ha intentat solucionar els seus problemes, l'únic que ha fet és fugir. En el seu cas, jo hagués parlat amb els meus pares, perquè per més que cada dia discutissin ho hagués intentat. També hagués parlat amb el meu novio intentant solucionar el problema, clar que la noia bruna havia tingut molts novios, i potser m'hagués cansat de que no funcionés cap relació, però igualment ho hagués intentat perquè l'amor és molt bonic i crec que s'ha d'aprofitar i, apart, a la noia bruna encara li quedava una llarga vida per davant. I amb el tema dels estudis crec que s'hauria d'haver donat una segona oportunitat a ella mateixa i almenys haver intentat un altre curs, perquè no pot estar tota la vida a la masia de la muntanya, sola, perquè al final, jo crec, que s'hagués acabat cansant i voldria tornar a la ciutat, i no tindria recursos.

-Jo crec que l'eutanàsia és una decisió que s'ha de pensar molt bé, però que està en el dret de tothom. Perquè a mi no m'agradaria que la meva rutina en els últims mesos de vida es convertís en estar tancada en una sala, sempre veient a les mateixes persones, no poder fer el que volgués, ni sortir amb els amics, no poder valdre'm per mi sola... en resum: no gaudir del dia a dia de la vida i quedar-me deprimida. Per lo tan crec que és una bona decisió en el seu cas.

-Jo no crec que estigui bé experimentar amb humans, però també penso que si una persona decideix patir perquè les següents persones que tinguin la mateixa malaltia es puguin salvar, ha de tenir molt coratge, però que la decisió de si s'experimenta amb una persona, l'ha de prendre la persona mateixa. Jo crec en aquest tema seria una mica egoista i no em deixaria experimentar, però clar que si al final m'acabaré morint... Però la veritat és que no crec que estigui bé experimentar amb humans perquè, jo almenys, em sentiria tractada com un objecte.

Nina Rivera // Grup 4

Anònim ha dit...

A mi no m’agradaria estar sempre contactat a màquines, i per aquesta raó crec que jo també demanaria eutanàsia tot i que crec em seria molt difícil de prendre aquesta decisió, també penso que el malalt té tot el dret a decidir si vol morir, estic a favor de l’eutanàsia.
Crec que des de el punt de vista d’en Xavier ho trobo molt difícil, ajudar a morir en el teu millor amic no pot ser gens fàcil s’ha de tenir molt coratge per poder-ho afrontar sense problemes,jo sincerament no se si seria capaç de ajudar-lo a morir.

La noia bruna crec que va fer molt malament el marxar sencer abans poder parla amb els seus pares.
Com ja he dit estic a favor de l’eutanàsia trobo que el dret a morir és molt important perquè si una persona decideix morir té tot el dret,és la seva vida.
Trobo molt malament fer experiments amb persones és un risc molt gran no poden fer servir a una persona com a un objecte, però si la persona creu necessari i vol ajudar a les altres persones deixant fer experimentes en el seu cos ho trobo acceptable. Jo no crec que em deixes fer experiments en el meu cos, a no se que tingues una malaltia crònica que m’hagués de morir da totes maneres aleshores si que deixaria que experimentessin amb el meu cos així si funciones podrien salvar l’altre gent que es trobes en el mau cas.



Mariona Arasanz // Grup 3

Anònim ha dit...

Crec que l'eutanàsia hauria de ser legal i per una altre banda no legal. Perquè el pacient pot decidir el que vol fer amb la seva vida, ja que s'està morint. Però per l'altre banda no, perquè si estàs en aquestes condicions, i no tens res més a fer, podries deixar que s'experimentés amb tu, i així salvar més vides en un futur, o això és el que faria jo si fos el noi.
Crec que experimentar amb humans no és correcte, perquè és com si ens tractessin com a animals. Però en situacions, com he dit abans, en les que t'estàs morint i tens molt poques probabilitats de viure, s'hauria de deixar experimentar per intentar fer desaparèixer o poder curar-la en cas que la tinguis, i així tenir menys nombre de mortalitat en el món.

Arnau Seguí // Grup 3
15/11/09

Anònim ha dit...

Personalment crec que l'eutanàsia es un tema molt delicat i personal.
Cada persona pot tenir una idea diferent de com vol viure la seva vida.
Jo crec que l'eutanàsia pot ser válida en casos molt greus.Quan una persona no és pogui valdre per si mateixa o en malalties que no tenen cura, com és el cas del protagonista del llibre,que té una malaltia incurable.
Jo en el seu cas hagués lluitat contra la malaltia i hagués esperat a que trobessin una cura.
Jo no m'hagués escapat del hospital sense intentar que em salvessin la vida.
De totes maneres crec que cada persona ha de tenir la llibertat de poder triar a morir dignament.
Sobretot si hi ha patiment.
No trobo bé experimentar amb humans que no han donat el seu permís. De vegades cal que experimentin amb persones, perquè és l'única manera de trobar una cura.

Marc Carmona /// Grup 3

Raimon Targa grup 1 ha dit...

Explica (100 paraules) què faries si et trobessis en la mateixa situació que el noi:
Analitzem la situació: estaria malalt, en un hospital amb tot de maquines conectades i amb 5 mesos de vida aproximadament.
Les opcions que va pensar el noi van ser la de l'eutanasia i la de la muntanya.
-L'eutanasia: una solució rapida? probablement, pero no és una mica massa rapid? Jo estic a favor de l'eutanasia, i crec que hauria de ser legal, pero el noi va amb massa pressa. Una cosa com aquesta se l'hauria de qüestionar amb més temps ( és la primera cosa que demana ). Jo potser no l'hauria demanat fins al cap d'uns mesos, ja que no és una malaltia dolorosa ( almenys al llibre no ho comenta ). Així de pas tindrien temps per donar-me més informació de la possible cura a aquesta fatídica malaltia. I de pas, si em sobres temps, hauria analitzat la meva vida mentalment i hauria escrit un llibre.
-Fugir a la muntanya: no és una mala opció, pero, perquè a la muntanya precisament? Podria haber-se dedicat a fer un viatge a veure món, com per ejemple, anar al Japó o a veure alguna cosa que mereixí la pena. Potser va triar la muntanya per estar en contacte amb la natura, o potser és simplement un capritx de l'autor. La meva conclusió és que no és una mala idea, tot i que hauria d'haber considerat altres optatives.
Raimon Targa Olivé
grup 1
15-11-2009

Helna López GRUP 1 ha dit...

Jo si fos el noi, la veritat és que estaria força desorientada, no sabria que fer i tindria força por. No faria mai el que fa el noi, no m'he n'aniria a la muntanya a morir. Em decantaria més cap a l'eutanàsia, ja que trobo que tothom pot tria el seu destí, a més si la teva mort és dolorosa i prefereixes morir d’una altre manera trobo que ho pots triar tu, és la teva vida. No m'agradaria que els amics em vinguessin a visitar gaire perquè em sabria més greu morir. M'agradaria pensar que no en saben pas gaire del que em passa. Però també crec que si em volgués anar a la muntanya a morir, m’haurien de deixar. Tampoc trobo bé que experimentin amb el noi per trobar la cura, ja que no es poden fer experiments de cap mena amb humans i a més poses una vida en perill, si que pots salvar moltes vides, però això no és una excusa.

Bozzo ha dit...

-Si em trobès amb la mateixa situació del noi, segurament, tambè m’hauria volgut desconectar, perquè anar patint 6 mesos, i tornarte cada cop mès... “boig”, però, suposo que tambè tindria por de morir. Crec que jo no marxaría de l’hospital.I encara que ho decidís suposo que difícilment algú em voldria desconectar, per por del que poguès passar-me a mi o al que em desconectès, i tambè penso que no s’em acodiria la manera d’escapar. El noi gràcies a la seva manera de veure la vida i voler viure-la, tè mès facilitat per sortir de l’hospital i anar-se’n al camp, un altre amb la meteixa situaciò però amb la manera de pensar diferent segurament no hauri marxat.

-La situació de la noia la trobo una mica exagerada, ja sé que s’assembla al que ha dit el FRUCTUOSO pero jo crec el mateix. Jo de la noia hauría intentat parler-ne i buscar altre gent amb la que estar enlloc de anar-se’n tota sola a la masia de que des de mès petita havia anat portant provisions i arreglant-la per cuan arribes el moment de anar-hi ha viure.

-Jo crecc que l’entusiasta s’huria de deixar fer si es el que el pacient realment vol, El doctor crec que fa malament de concedir-li l’entusiasta. Aquí hi ha el problema, que no se sap si deixar que pateixi una persona i que mori a la llarga amb el servell fet una ... birria , peró desprès poder-ne salvar d’altres, ho deixar “morir”, deixar morir no, si no deixar-lo lliure de maquines i que poguès fer vida normal fins a morir-se, o no , o per casualitat salvar-se.

-experimentar amb persones, crec que hauría d’estar proihbit, a no ser que aquella persona donès al seu cos per fer les investigacions.

Arnau bozzo mayor
grup 3

Anònim ha dit...

jo crec que el tema de la eutanàsia ho te que decidir el malalt ja que es la seva vida i no la dels metges, crec que cadascú tindria que tenir dret a triar sobre la seva vida sobre tot si en els dos casos morirà, els metges no tenen dret a decidir sobre la vida d'una altra persona ja que no es la seva, encara que no hi estiguin d'acord no poden obligar a una persona a continuar vivint si el aquesta no bol, a més a més crec que el malalt te que estar del tot segur en que li fagin ja que si juga la vida.

Elisenda Domènech Porres grup 1

Anònim ha dit...

-Jo crec que experimentar amb humans no està bé, perquè es fa patir a la persona, i els que l'estimen del seu voltant. Però també crec que està bé, perquè als següents casos de persones amb la mateixa malaltia, es podran curar, ja que gràcies al primer malalt s'haurien dessarollat medicaments o tècniques per curar a la gent de la malaltia. Però jo, personalment, no em deixaria experimentar perquè em sentiria molt utilitzat, i sentiria com si fos un conillet d'índies.

Helena Bertran // Grup 4

Anònim ha dit...

Jo crec que el noi pren una difícil decisió i em costa posar-me al seu lloc. Però si jo em trobés en la mateixa situació, voldria viure les ultimes hores, dies o setmanes de la meva vida en un lloc agradable i bonic, i no pas en una freda habitació d’un hospital i connectada a tot tipus de màquines per poder sobreviure. Per altre costat voldria viure el màxim de temps possible perquè crec que em costaria assumir que la mort s’acostaria lentament, amb la por dins el meu cos i em seria complicat pendre una decisió com aquesta.
El noi es molt valent fent aquet pas i dubto que jo ho fos tant.


Janis Ases, Grup 2

Anònim ha dit...

Jo parlo de la situació del noi
Janis Ases, Grup 2

Anònim ha dit...

En la situació d'aquest noi és molt difícil posar-mi, perquè al principi potser estas bé però la idea d'anar empitjorant, acabar vegetal no agrada a ningú, amb una petita possibilitat de salvar-se, no se si val més arriscar-se a veure si arriba a temps la medicina o val més viure un temps com fa el noi, estar amb els que t'estimes: amics, amigues, pares, mares etc, i viure uns grans moments com els que viu i morir dignament.
En el cas de la Noia Bruna no se si estaria a favor de que el noi visques els moments que viu junt amb ella i el seu amic Xavier Albà o que estigués a la seva sala i el pogués visitar sempre que volgués, però en aquest cas seria molt desconsolador veure com el Noi va empitjorant cada cop més
De l'eutanàsia penso com el Doctor Casaforta és com matar a algú, però això és una opinió personal, l'eutanàsia té una part positiva que és que si algú està en una situació tan difícil com en la que es troba el noi si vol morir abans que quedar molt afectat com quedaria, li fas eutanàsia i així no sofreix més com el faries sofrir si investiguessis amb ell. La part negativa és que no es poden investigar més coses sobre la malaltia i que normalment els familiars, amics,etc, no els hi sembla una bona idea.


David Antón Vidal
G:3, 2n d'ESO

Anònim ha dit...

Jo penso que l’eutanàsia està bé, perquè és molt dur veure com un éssser estimat teu està patint connectat a màquines sense poder-se moure. Crec que si el passient vol morir abans d’estar la resta de la seva vida enxufat a un aparell sense fer res, els metges l’haurien de deixar morir amb tranquil•litat i sense posar cap pega, només avisant les conseqüències que pot tenir una decisió o, bé, l’altra. També penso que els metges que practiquen l’eutanàsia no haurien de ser castigats per la justícia, ni ser qüestionats o que la gent els miri malament per practicar-la amb algun passient que ho desitgés.
Experimentar amb éssers humans no està del tot bé, però si no es fa no avansaríem gens de la ciència.

Francesc Benedico i Soler

Anònim ha dit...

Tot et serà pres

Llibre de català: comentari

Que faries si et trobessis a la situació del noi ?

Jo si em trobes en la situació d’aquest noi, no hagués reaccionat com ell, m’hagués espantat molt més, fins i tot m’hagués tornat una mica boig (ho dubto però mai se sap). Segurament hagués demanat l’eutanàsia però no estic del tot segur, no hagués tingut la valentia de escapar-me del hospital. Si m’hagués escapat no hagués anat a la muntanya sol (encara que tingues la probabilitat de trobar-me algú que també s’hagués escapat de on vivia ). Estaria molt espantat quan m’agafés algun atac, ja que en qualsevol moment me’n podria agafar un i probablement morir-me. Si els policies em perseguissin estaria molt espantat i em deixaria agafar, dubto que el fet de tenir el meu amor allà dalt em fes canviar d’opinió.

Max Fernàndez Montané
Grup 4. 2n ESO

Anònim ha dit...

Si estigués en el lloc del noi no sé si podria tenir tant coratge com per arribar a poder escapar-me del hospital com ho ha fet el noi. No crec que sigui correcte no deixar decidir com vol morir una persona,i que perquè gràcies a aquesta persona es puguin salvar altres vides, no deixar-la morir com vol no crec que sigui correcte. Jo hagués triat el mateix camí que aquest noi perquè sabent que moriré prefereixo morir més aviat i disfrutar de la vida que em queda. No hagués anat apartat dels meus amics, sinó que m'hagués quedat amb els meus amics. Per mi l'eutanàsia es pot acceptar perquè cadascú té dret a morir com vulgui si és que la seva mort és segura. No és correcte experimentar amb humans a part, és decisió de la persona experimentada si ho vol ser. Gerard Domingo Grup: 04

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.